Afvoer ontstoppen: wat je zeker niet mag doen

Een goed werkende afvoer is essentieel voor een probleemloze afvoer van water en afvalstoffen in je huis. Helaas kan het gebeuren dat een afvoer verstopt raakt en het water niet meer wegloopt zoals het hoort. In zo’n situatie is het verleidelijk om zelf aan de slag te gaan en de verstopping te verhelpen. Echter, er zijn bepaalde handelingen die je absoluut moet vermijden bij het ontstoppen van een afvoer. In dit artikel willen we je bewust maken van de acties die je niet mag ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Waarom het belangrijk is om voorzichtig te zijn

Het ontstoppen van een afvoer kan riskant zijn als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. Ten eerste kunnen agressieve chemicaliën die vaak in ontstoppingsmiddelen worden gebruikt, schade aan de leidingen veroorzaken. Deze chemische stoffen kunnen de leidingen aantasten en leiden tot lekkages of zelfs breuken. Daarnaast kan onjuist ontstoppen leiden tot overstromingen in je huis, wat resulteert in waterschade. Bovendien kunnen bepaalde acties bij het ontstoppen van een afvoer gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals het inademen van giftige dampen of blootstelling aan schadelijke stoffen.

Wat je zeker niet mag doen bij het ontstoppen van een afvoer

  1. Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen zonder voorzorgsmaatregelen te nemen: Het gebruik van agressieve chemicaliën kan de leidingen beschadigen en schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast kunnen deze stoffen ook het milieu negatief beïnvloeden. Vermijd daarom het gebruik van dergelijke producten, tenzij je volledig op de hoogte bent van de veiligheidsmaatregelen en instructies.
  2. Gebruik geen scherpe voorwerpen om de verstopping te verwijderen: Het kan verleidelijk zijn om met een schroevendraaier, draad of ander scherp voorwerp in de afvoer te prikken om de verstopping los te maken. Dit kan echter de leidingen beschadigen, waardoor je uiteindelijk met grotere problemen wordt geconfronteerd. Vermijd daarom het gebruik van scherpe voorwerpen en ga voorzichtig te werk.
  3. Spoel geen kokend water in de afvoer: Hoewel het gebruiken van kokend water om een verstopte afvoer vrij te maken een veelvoorkomende tip is, kan het in sommige gevallen averechts werken. Kokend water kan namelijk oudere leidingen beschadigen of leiden tot scheuren. Het is veiliger om warm water te gebruiken in plaats van kokend water om de verstopping te proberen op te lossen.

Het is van vitaal belang om de bovengenoemde handelingen te vermijden om verdere schade aan je afvoersysteem te voorkomen. We begrijpen dat je dit probleem snel wil oplossen door zelf aan de slag te gaan, toch is het bij twijfel beter om professionele hulp in te schakelen.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.