De meest voorkomende oorzaken van verstoppingen

Verstoppingen in het huishouden, zoals in het toilet of de gootsteen, kunnen voor veel frustratie en ongemak zorgen. Ze kunnen leiden tot waterschade, onaangename geuren en dure reparaties. Maar wat zijn de meest voorkomende oorzaken van deze verstoppingen? In dit artikel duiken we dieper in de materie en bespreken we de voornaamste boosdoeners.

1. Vet en olie in de gootsteen

Een van de meest voorkomende oorzaken van verstopte afvoeren in de keuken is het wegspoelen van vet en olie. Wanneer deze substanties afkoelen, stollen ze en hechten ze zich aan de binnenkant van de leidingen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ernstige blokkades.

Tips om dit te voorkomen:

  • Giet vetten en oliën nooit direct in de gootsteen.
  • Gebruik een vetvanger of bewaar vet in een aparte container voordat je het weggooit.

2. Haar en zeepresten in de douche en het bad

Haren die tijdens het douchen of baden worden verloren, kunnen zich ophopen in de afvoer. Samen met zeepresten vormen ze klonten die de waterstroom kunnen belemmeren.

Tips om dit te voorkomen:

  • Plaats een haarzeefje over de afvoer.
  • Reinig regelmatig de afvoer om opgehoopte haren en zeepresten te verwijderen.

3. Te veel toiletpapier en niet-afbreekbare producten

Het toilet kan verstopt raken door overmatig gebruik van toiletpapier of door het doorspoelen van producten die niet bedoeld zijn om te worden doorgespoeld, zoals vochtige doekjes, tampons en luiers.

Tips om dit te voorkomen:

  • Gebruik toiletpapier spaarzaam.
  • Spoel alleen zaken door die bedoeld zijn voor het toilet. Lees de verpakking van producten om te controleren of ze doorspoelbaar zijn.

4. Voedselresten in de keukenafvoer

Zelfs met een goede afvalverwijdering kunnen voedselresten zoals koffiedik, eierschalen en groenten- of fruitresten voor verstoppingen zorgen.

Tips om dit te voorkomen:

  • Gooi grote voedselresten in de afvalcontainer of composteer ze.
  • Overweeg het installeren van een afvalvermaler in de gootsteen.

5. Boomwortels in buitenleidingen

Buiten het huis kunnen boomwortels zich naar waterbronnen begeven, zoals lekkende rioleringsbuizen. Ze kunnen in de leidingen groeien en blokkades veroorzaken.

Tips om dit te voorkomen:

  • Regelmatige inspectie van buitenleidingen kan vroege tekenen van wortelinvasie detecteren.
  • Overweeg het planten van bomen op een veilige afstand van leidingen en rioleringen.

Het voorkomen van ontstoppingen vereist enige voorzichtigheid en regelmatig onderhoud. Door bewust te zijn van wat je in afvoeren en toiletten gooit en door regelmatig te controleren op tekenen van blokkades, kun je veelvoorkomende problemen vermijden en een soepele werking van je leidingen garanderen.

Voorkomen is steeds beter dan genezen. Maar is het kwaad toch geschied, en zit je met een verstopping in de afvoer? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Oostendse Ruimdienst Sanders. Wij ontstoppen de verstopte afvoer in een handomdraai, snel en professioneel in de regio Oostende-Brugge. Bel ons!

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.