De voor- en nadelen van chemische wc ontstoppers

Een van de meest vervelende problemen in de badkamer is ongetwijfeld een verstopt toilet. Elke toiletverstopping gaat gepaard met de nodige geurtjes en ongemakken, waardoor u beter zo snel mogelijk uw toilet ontstopt.

Chemische wc ontstoppers vormen een snelle oplossing op korte termijn, maar zijn ze eigenlijk wel zo goed? In deze blog lichten we de voor- en nadelen toe van chemische wc ontstoppers en bieden we enkele natuurlijke alternatieven.

Chemische wc ontstoppers uit de supermarkt

Chemische wc ontstoppers bevatten bijtende middelen zoals zwavelzuur en natriumhydroxide. Deze stoffen veroorzaken een chemische reactie in de leidingen en verwijderen lossen op een agressieve manier alle vuil in uw leidingen op. Ze zijn meestal doortastender dan natuurlijke producten, maar bieden enkel soelaas op korte termijn.

Wanneer het probleem zich dieper in uw leidingen bevindt, pakt u bij gebruik van een chemische wc ontstopper niet de oorzaak van het probleem aan. De verstopping kan dan na oplossing met het chemisch middel, terugkomen.

Chemische wc ontstoppers zijn schadelijk voor milieu, gezondheid en leidingen

Helaas zijn chemische wc ontstoppers schadelijk voor het milieu en de gezondheid. De chemische middeltjes verwijderen dan wel het vuil uit uw leidingen, het goedje komt na gebruik terecht in het rioleringsnetwerk.

Bovendien komen er schadelijke dampen vrij wanneer u de chemische wc ontstopper door de leidingen giet, wat nefast is voor onze gezondheid. Volg daarom altijd de instructies op de verpakking en gebruik handschoenen. Maar let er vooral mee op, want chemische wc ontstoppers tasten ook uw leidingen aan. U gaat dus beter op zoek naar een natuurlijk alternatief.

Alternatieven voor een chemische wc ontstopper

Er zijn gelukkig enkele milieuvriendelijke wc ontstoppers die uw leidingen, gezondheid en het milieu niet aantasten. Ga bijvoorbeeld voor een middeltje met baksoda en azijn die ook een chemische, maar niet schadelijke reactie veroorzaken in uw leidingen.

Kies voor koffiegruis of ontstop met soda. Dit zijn natuurlijke middelen die de verstopping in uw leidingen minstens even goed aanpakken. Bieden deze natuurlijke wc ontstoppers ook geen oplossing, dan kan u ook steeds een ontstopper, ontstoppingsveer of ander hulpmiddel bovenhalen.

Bij de aankoop van een septische put moet u rekening houden met het materiaal. Een betonnen put zal goedkoper zijn dan eentje uit kunststof. Voor een betonnen exemplaar van 1500 liter betaalt u al snel €200, voor 3000 liter gemiddeld €350. Voor kunststof kan dat oplopen tot respectievelijk €350 en zelfs €800. Op zich valt de prijs voor een septische put goed mee, maar mogelijks komen daar nog plaatsingskosten bij.

Lost de verstopping niet vanzelf op?

Zijn bovenstaande oplossingen niet voldoende om de verstopping in uw toilet te verhelpen? Schakel dan een expert in. Met behulp van camera-inspectie brengen ze uw leidingen in kaart en sporen ze de verstopping in een handomdraai op.

Het enige wat u hoeft te doen is hen opbellen, waarna ze in een mum van tijd en zonder breekwerk het water in uw toilet weer laten doorstromen naar uw beerput, septische put of het rioleringsnet!

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.