Het hebben van een beerput kan voor sommige huiseigenaren een verrassing zijn, vooral als ze onlangs een ouder huis hebben gekocht. Een beerput is een ondergrondse opslagplaats voor huishoudelijk afvalwater, voornamelijk van toiletten. Als je je afvraagt of je huis is uitgerust met een beerput en waar deze zich bevindt, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we de tekenen en methoden bespreken om de locatie van een beerput te bepalen.
Wat is een beerput?
Een beerput is een ouder systeem voor afvalwaterbeheer dat voornamelijk wordt aangetroffen in huizen die zijn gebouwd voordat de moderne rioleringssystemen gemeengoed werden. Het is een verzegelde, ondergrondse tank waarin vast afval zich ophoopt en wordt afgebroken door bacteriële activiteit. Na verloop van tijd moet de beerput worden geleegd om overlopen of verstoppingen te voorkomen.
Tekenen dat je een beerput hebt
- Oudere woningen: Als je huis meer dan 50 jaar oud is en zich in een landelijk gebied bevindt, is de kans groter dat je een beerput hebt.
- Geen maandelijkse rioolrekening: Als je geen maandelijkse rekening ontvangt voor rioleringsdiensten, is het mogelijk dat je afvalwater wordt afgevoerd naar een beerput.
- Periodieke geuren: Een onaangename geur in de tuin kan een teken zijn van een volle of falende beerput.
Hoe vind je de locatie van je beerput?
- Zoek naar zichtbare aanwijzingen: Soms is er een verhoogd gebied of een lichte verzakking in de tuin waar de beerput zich bevindt. Ook kunnen er deksels of ventilatiepijpen zichtbaar zijn.
- Raadpleeg bouwtekeningen: Als je toegang hebt tot de bouwtekeningen van je huis, kan de locatie van de beerput daarop worden aangegeven.
- Gebruik een sonde: Een metalen staaf kan voorzichtig in de grond worden geduwd om de bovenkant van de beerput te vinden. Dit moet voorzichtig gebeuren om schade aan de tank of leidingen te voorkomen.
- Schakel professionals in: Als je de locatie van de beerput niet kunt bepalen, overweeg dan om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Zij hebben vaak speciale apparatuur, zoals camera’s, om de exacte locatie te bepalen.
Wat te doen als je een beerput hebt?
- Regelmatig onderhoud: Een beerput moet regelmatig worden geleegd en geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat hij naar behoren functioneert.
- Overweeg modernisering: Als je in een gebied woont waar riolering beschikbaar is, kan het de moeite waard zijn om over te schakelen van een beerput naar het rioleringssysteem.
Het hebben van een beerput is niet noodzakelijk een probleem, maar het vereist wel regelmatig onderhoud en aandacht. Door de locatie van je beerput te kennen en deze goed te onderhouden, kun je problemen zoals overlopen en onaangename geuren voorkomen. Als je twijfelt over de aanwezigheid of locatie van een beerput, is het altijd een goed idee om professioneel advies in te winnen.
Oostendse Ruimdienst Sanders is dé specialist in het ledigen van septische putten in de regio Oostende-Brugge. Je kan steeds bij ons terecht met vragen rond beerputten, zoals bijvoorbeeld het vinden van de exacte locatie van je beerput. Bel ons voor advies, of voor het onderhoud en het ledigen van je beerput.
Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder
Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.