Help, mijn gootsteen is verstopt! 4 tips om uw gootsteen te ontstoppen.

Zeep- en etensresten, frituurolie, kalk, haar, … Het blijft allemaal wel eens achter in uw wasbak, waardoor de gootsteen binnen de kortste keren verstopt raakt. Gevolg? De afwas stapelt zich op, er komt een bruin laagje water in uw gootsteen en vieze geurtjes verspreiden zich in huis. Een snelle, efficiënte ontstopping is dus broodnodig. Maar hoe pakt u dat nu aan? In deze blog geven we 4 tips voor een efficiënte aanpak.

Uw gootsteen verstopt? Gebruik een plopper!

Is de verstopping niet hardnekkig, probeer het dan eerst te verhelpen met een plopper. Maak het rubber vooraf vochtig om de zuigkracht te versterken. Druk het hulpmiddel nadien met de nodige kracht tegen de opening van de afvoer en trek het er terug af. Herhaal dit proces, zodat de vuiligheid loskomt en de verstopping verdwijnt. Werkt dit trucje niet, heeft u te kampen met een zwaardere verstopping.

Soda helpt uw gootsteen ontstoppen

Een ontstoppingsmiddel gebruiken? Dat kan zeker, maar vermijd chemische middelen uit de supermarkt: ze maken je leidingen kapot en zijn bovendien slecht voor het milieu. Gebruik liever een zak baking soda in combinatie met een halve fles schoonmaakazijn. Giet dit mengsel in uw afvoer, laat een nachtje weken, en spoel de volgende dag door met warm water. Grote kans dat uw verstopping volledig verdwenen is. Heeft u cola in huis? Ook dit kan een verstopping verhelpen. Giet een volle fles door de afvoer, laat even intrekken en spoel door met een liter heet water.

Uw gootsteen ontstoppen met een ontstoppingsveer

Vaak zit er een prop vuiligheid in de afvoer die de verstopping veroorzaakt. Het gebruik van een ontstoppingsveer maakt hier korte metten mee. Dit is een metalen spiraal van enkele meters lang die u makkelijk door uw leidingen duwt. De flexibele veer buigt zich door elke bocht, waardoor u die ellendige verstopping ongetwijfeld weg krijgt.

Reinig uw sifon voor een ontstopte gootsteen

Werkt geen van bovenstaande tips? Dan zit mogelijks uw sifon verstopt. De sifon is de kromme leiding onder uw gootsteen die vieze geurtjes tegenhoudt. Soms hopen resten zich hier op, met een verstopping als gevolg. U kan de sifon losdraaien met een tang of schroevendraaier en reinigen met water en afwasmiddel. Controleer vervolgens of het water opnieuw vlot doorloopt.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.