Hoe moet ik mijn riool ontstoppen?

De korst van een sneetje kaas, een blaadje spinazie, een vochtig doekje … Deze producten komen allemaal terecht in de afvoeren. Om nog maar te zwijgen van geneesmiddelen, vrouwelijke hygiëneproducten, oliën en andere etensresten.

Kortom, onze rioleringen krijgen het zwaar te verduren. Wanneer het vuil zich teveel opstapelt in de leidingen, ontstaat er een verstopping. En een verstopping in de buis betekent een verstopte riool waar de nodige geuren mee gepaard gaan. Hoog tijd dus om uw riool te ontstoppen!

Oorzaken en gevolgen van een verstopte riool

Een verstopte riool komt er niet zomaar en kent vele oorzaken. Meestal liggen vaste stoffen aan de oorsprong van het probleem. Wanneer vaste materialen in de afvoer terechtkomen (zoals vrouwelijke hygiëneproducten in het toilet, haren in de douche en etensresten in de afvoer), raakt het riool verstopt. En een verstopte riool kan vervelende gevolgen hebben. Denk maar aan: vieze geuren, overstromingen in de douche en stilstaand water in de afvoeren.

Riool verstopt: zo los je het op

In veel gevallen kan u zelf stappen ondernemen om het probleem te verhelpen. Werken onderstaande tips niet? Dan schakelt u het best een gespecialiseerde firma in om de riool voor u te ontstoppen.

Maak de afvoerputjes en sifons schoon

Vuil stapelt zich op rond afvoerputten. Daarom is het van groot belang om de sifons van de putjes schoon te houden, zeker als je verstoppingen wil voorkomen. Plaats een emmer onder de sifon, draai de sifon los en maak die volledig leeg. Verwijder het vuil en schroef de sifon weer vast. Check na het terugplaatsen van de sifon zeker of het water niet lekt en de sifon wel degelijk goed is vastgedraaid.

Gebruik een rubberen ontstopper

Ook een rubberen ontstopper is een goed idee om een verstopte riool te verhelpen. Met deze ontstopper maakt u de afvoeren vrij van ophopingen doordat u die vacuüm trekt. Het is aangeraden om een klein beetje water in de wasbak te laten lopen, zodat je het zuignapeffect kracht bij zet. Plaats de ontstopper op het putje en duw die enkele keren op en neer. Door de druk die je creëert, haalt u het vuil los, waardoor u het dieper door de leidingen duwt. Spoel na gebruik van een rubberen ontstopper, zeker de afvoer na met water en check of het vlot wegloopt.

Riool ontstoppen met water en soda

Indien deze handelingen geen oplossing bieden voor de verstopte riool, is een aanpak met soda en water ook efficiënt. Door soda in de afvoer te brengen en te overgieten met azijn, ontstaat een chemische reactie die in de leiding zal pruttelen. Laat het goedje een kwartier inwerken en het vuil wordt automatisch losgeweekt. Spoel hier opnieuw goed na en bekijk of het water niet blijft staan.

Lukt het niet om zelf de riool te ontstoppen?

Indien deze tips geen komaf maken met de vervelende verstopping in uw riool, neemt u contact op met een professionele firma. Ze sporen in een mum van tijd de verstopping op én maken komaf met het probleem.

Nog een laatste tip? Zodra zij het probleem verholpen hebben, is het aan u om alle afvoeren op tijd en stond eens schoon te maken en een verstopte riool in de toekomst te vermijden!

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.