Hoe vaak moet een beerput geledigd worden?

Een volle beerput geeft overlast, dat staat als een paal boven water. Beschikt u over een beerput in uw woning, dan zijn er enkele signalen op te merken die wijzen op een volle put.

In dat geval is het aangeraden om de beerput tijdig leeg te maken en zo vervelende problemen -zelfs preventief- te vermijden.

Heb ik een beerput?

Heeft u ergens in de tuin of in huis een gat in de grond met een deksel op? Dan beschikt uw woning waarschijnlijk over een beerput. Een beerput is rechtstreeks aangesloten op het toilet en vangt ‘zwart’ water op, maar komt niet uit op het riool.

Veel woningen beschikken daarentegen over een septische put in de plaats van een beerput. Zo’n put vangt ‘grijs’ en ‘zwart’ water op, dus naast toiletwater komt ook huishoudelijk afvalwater hierin terecht. Bovendien is een septische put een stuk groter dan een beerput en rechtstreeks aangesloten op de riolering, waardoor een beerput sneller geledigd moet worden.

Welke signalen duiken op bij een volle beerput?

Wie op zijn hoede is, merkt al snel enkele signalen op die wijzen op een volle beerput. Door deze vragen in het achterhoofd te houden, vangt u het probleem snel op:

  • Merkt u een doordringende rioolgeur in huis of stinkt uw woning naar afvoeren of putjes?
  • Lopen de afvoeren van uw sanitaire voorzieningen niet goed door? Denk daarbij aan de wc, de douche of gootsteen?
  • Komt het water bij het doorspoelen van het toilet eerst opnieuw naar boven, vooraleer het wegstroomt?
  • Hoort u een klokkend geluid tijdens het doorspoelen?
  • Loopt er een vies goedje langs het deksel van uw beerput?

Heeft u een vermoeden dat uw beerput vol is? Onderneem dan stappen om de beerput leeg te maken.

Kan ik een volle beerput zelf leegmaken?

U kan een volle beerput absoluut niet zelf ledigen. U kan wel kijken of er bovenin de put een dikke, harde laag zichtbaar is. Maar let op, want tijdens het openen van het deksel, kunnen gevaarlijke gassen vrijkomen. Indien de harde laag er zit, is de beerput hoogstwaarschijnlijk overvol. In dat geval schakelt u best een gespecialiseerde ruimdienst in om het probleem te verhelpen. Dankzij de professionele hulp van de vakmannen van een ruimdienst, is uw put binnen de kortste tijd opnieuw leeg. Ze garanderen een piekfijne interventie én afhandeling en helpen u snel uit de nood.

Indien u na de ruiming nooit meer een volle put wenst te ervaren, kan u er ook voor kiezen om de beerput periodiek te ledigen. Vraag ook raad aan de vakmannen om de hoeveel tijd dit voor uw put nodig is, want elke put is anders.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.