Last van verstopte leidingen? Zo pakt u het aan!

Verstopte leidingen zijn geen pretje, maar door zeepresten, vet en andere viezigheid vaak niet te voorkomen. Wanneer er water blijft staan in de gootsteen, het trager dan normaal wegstroomt, er vreemde geluiden uit de afvoer komen of de badkamer niet fris ruikt is er een grote kans dat uw leidingen verstopt zijn. Hoe moet u uw leidingen ontstoppen? Met deze tips ga je makkelijk zelf aan de slag.

Maak de sifon schoon

Een sifon of zwanenhals voorkomt dat er vieze geuren ontsnappen uit de leiding. Maar alle water die naar de riolering of septische put afgevoerd wordt, passeert langs de sifon. Wanneer de leidingen verstopt zijn, is het interessant om de sifon eens schoon te maken.

Plaats een emmer onder de sifon, draai die open via de draaidop of helemaal los (afhankelijk van het model), verwijder het vuile water en maak de sifon goed schoon. Gebruik hiervoor een tandenborstel en plaats vervolgens de sifon terug. Controleer zeker of de sifon goed is aangesloten en kijk of het water opnieuw vlot wegstroomt.

Een plopper verhelpt verstopte leidingen

Een eeuwenoude tool om blokkades in de leidingen te verhelpen is de plopper. Door de plopper nat te maken op voorhand en volledig over de afvoer te plaatsen, zuigt u de afvoer vacuüm.

Beweeg de plopper op en neer en herhaal de beweging totdat het vuil in de leidingen loskomt. Spoel na met heet water en check of het water opnieuw goed doorstroomt.

Leidingen ontstoppen met kokend water of koffiegruis

Zeep en vet lost op in heet water. Giet daarom een grote emmer kokend water door uw leidingen en herhaal totdat de verstopping weg is. Wat ook kan werken is koffiegruis. Gruis elimineert geurtjes en ontvet, waardoor een glas koffiegruis het probleem misschien kan verhelpen. Is dat niet het geval? Dan raden we een combinatie van soda en azijn aan. Wanneer u een glas soda en azijn mixt, gaat het goedje bruisen en lost al het vuil in de leidingen op. Laat het zeker een nacht inwerken en spoel na met kokend water.

Kies voor een ontstoppingsmiddel

Maken deze natuurlijke producten geen komaf met de verstopping? Schakel dan de grovere middelen in en kies voor een zwaarder ontstoppingsmiddel. Let wel op, want deze chemische middelen kunnen uw leidingen aantasten. Lees dus zeker de verpakking vooraleer u een chemisch goedje door de leidingen loodst.

Een ontstoppingsveer door de leidingen

Zit de verstopping dieper in de leidingen? Dan biedt een ontstoppingsveer misschien soelaas. Deze metalen spiraal is flexibel en dun en dus makkelijk te manoeuvreren door de leidingen. Leg een handdoek klaar om de vuiligheid op te vangen en duw het einde van de veer door de verstopte afvoer. Draai en trek wanneer u een bocht tegenkomt en duw de veer verder tot je de verstopping bereikt. Draai, duw en trek en maak de blokkade los. Haal de veer eruit en spoel na om te testen of het water opnieuw mooi wegstroomt.

Kies voor een vakman om verstopte leidingen te verhelpen!

Zijn bovenstaande trucjes niet voldoende om de verstopping te verhelpen? Schakel dan zeker een ervaren ontstoppingsdienst in! De vakmannen weten wat ze doen en beschikken over het juiste materiaal om de verstopping snel te verhelpen. In de meeste gevallen lossen ze het probleem op zonder breekwerk, binnen enkele uurtjes én tegen een correcte prijs.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.