Mijn septische put reinigen: waarom is het belangrijk?

Veel gezinnen hebben vandaag een septische put in hun woning of tuin. De slimme werking van de put zorgt ervoor dat die maar weinig onderhoud nodig heeft. Na verloop van tijd kan de put echter vol raken, en dan dringt een grondige lediging en reiniging zich op. Merkt u vieze geurtjes in huis of maakt uw toilet een klokkend geluid? Dan is het hoog tijd voor een onderhoud! Maar hoe pakt u dat nu aan? Een overzicht.

Wat is een septische put?

Een septische put is gemaakt van beton of kunststof en vangt alle afvalwater op. In tegenstelling tot een beerput, is een septische put verbonden met de riolering.

De vaste stoffen zakken naar de bodem en creëren een sliblaag, terwijl water en gassen daarboven liggen. Dat proces gaat gepaard met de aanmaak van bacteriën, die de vaste stoffen op termijn afbreken. Het afvalwater komt terecht in de riolering, waarna het wordt gezuiverd in het waterzuiveringsstation.

Wanneer moet ik mijn septische put reinigen?

Zoals hierboven aangegeven, is een septische put eigenlijk een mini-organisme dat zichzelf afbreekt. Werkt dat systeem optimaal, kan uw septische put lang meegaan. Natuurlijk heeft ook deze put af en toe een reiniging nodig. U kan dit zelf in de gaten houden via de bovendrijvende korst. Is deze dikker dan 15 cm, dan is het tijd voor een grondige reiniging. Vaak gaat een volle septische put ook samen met bruin afvalwater, een onfrisse geur in huis of een klokkend toilet.

Hoe houd ik mijn septische put in goede staat?

Een regelmatig onderhoud van uw septische put is een goed begin, maar zeker niet voldoende om uw put op lange termijn proper te houden. Giet geen vetten of oliën in uw afvoer. Deze stoffen stollen en kunnen bijgevolg verstoppingen veroorzaken, ook in uw septische put. Ook maandverbanden, tampons en vochtige doekjes horen niet thuis in de vuilbak, maar in het toilet. Zorg ten slotte dat het formaat van uw septische put is aangepast aan de grootte van uw gezin. Het spreekt voor zich dat een gezin van vijf een grotere put nodig heeft dan een alleenstaande.

Septische put schoonmaken

Merkt u dat uw septische put toe is aan een lediging? Begin hier dan in geen geval zelf aan! Bij het openen van de septische put komen heel wat schadelijke gassen vrij, en bovendien loopt u het risico in de put te vallen. Doe liever een beroep op een professionele ruimingsdienst. Met gespecialiseerd materiaal ledigen zij uw put in een handomdraai. Bovendien ontvang je nadien een attest dat uw put geledigd is.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.