Riool verstopt?
Dit zijn de mogelijke oorzaken!

Een verstopte riool is een vervelend probleem dat te pas en te onpas opduikt in uw woning. Wanneer uw riolering verstopt is, dient u er snel komaf mee te maken.

Maar hoe raakt een riool verstopt? In deze blog lichten we graag de mogelijke oorzaken van een verstopte riool toe en tonen we hoe u uw riool kan ontstoppen.

Vaste stoffen als oorzaak van een verstopte riool

Alle water dat we in huis gebruiken, komt terecht in het riool. Wanneer het water niet meer makkelijk wegstroomt in uw leidingen, is uw riool verstopt. Meestal zijn vaste stoffen het probleem. Denk maar aan haren, maandverbanden, tampons, vetten en oliën, maar ook babydoekjes of een teveel aan wc-papier komen vaak terecht in het rioleringsnetwerk. Zodra de doorgespoelde voorwerpen zich beginnen opstapelen in uw leidingen, ontstaat een verstopping.

Slechte aansluitingen of kapotte buizen

Soms komt het voor dat de riolering slecht is aangesloten op uw buizen. Een te kleine diameter of helling kunnen ervoor zorgen dat het vuil zich makkelijker opstapelt in uw leidingen. Maar ook bijvoorbeeld boomwortels kunnen de riolering doorboren en de leidingen kapot maken. In die gevallen dient u snel te handelen, vooraleer u te kampen krijgt met wateroverlast.

De gevolgen van een verstopte riool zijn niet te overzien

Idealiter schakelen we een erkende firma in voor een periodiek onderhoud van onze leidingen en riolering, maar op de meest ongewenste momenten kan toch een verstopping opduiken. Een verstopte riool is te herkennen aan water dat niet meer wegloopt, borrelende geluiden uit de afvoer of geuroverlast. Een doordringende rioolgeur teistert dan uw huishouden, waardoor u niet langer gasten wil ontvangen in uw woning. Daarnaast komt ook wateroverlast vaak voor wanneer uw riool verstopt is, waardoor u beter snel komaf maakt met het probleem.

Hoe kan ik zelf mijn riool ontstoppen?

Uw riolering zit in de meeste gevallen diep onder uw woning, waardoor het geen evidente klus is om zelf te klaren. U kan proberen met enkele natuurlijke middeltjes zoals baksoda en azijn, een ontstopper of een ontstoppingsveer, maar in de meeste gevallen is het nodig om een erkende firma in te schakelen.

De vakmannen zijn uitgerust met materiaal zoals camera-inspectie waarbij ze een soepele camera door uw buizen loodsen. Op die manier brengen ze uw leidingen in kaart, sporen ze de plaats van de verstopping op en gaan ze over tot een diepgaande ontstopping en reiniging van uw riolering. Zo zorgen ze ervoor dat het vervelende probleem in de toekomst niet meer zal opduiken.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.