Rioolvliegjes bestrijden? Zo gaat u te werk!

Rioolvliegjes: ze zien er onschuldig uit, maar zijn het niet! Het zijn kleine motvliegen die eruit zien als vlindertjes, opduiken in het riool en zich manoeuvreren door rioleringen, afvoeren, badkamers en keukens. Ze voeden zich met bacteriën en schimmels.

Niet verwonderlijk dus dat ze zich schuilhouden in rioleringen, een ware voedingsbron voor bacteriën. Ontdekt u kleine rioolvliegjes in huis? Trek dan uw handschoenen aan, hou het juiste materiaal in aanslag en bestrijden maar! Zo gaat u te werk.

De oorzaak van rioolvliegjes in huis is niet te onderschatten

Rioolvliegjes planten zich voort door eitjes te leggen in voedingsrijk water: sterk vervuild water vol schimmels en bacteriën. Duiken er rioolvliegjes op in huis? Dan lekt er in de meeste gevallen water uit een rioolleiding of heeft u te maken met een dieperliggende verstopping.

De vliegjes bevinden zich vaak dichtbij de bron, waardoor u in veel gevallen zelf de oorzaak van het probleem kunt achterhalen. Vindt u de oorzaak toch niet zelf? Twijfel dan niet om een gespecialiseerde firma in te schakelen die op zoek gaat naar het probleem!

Tips om rioolvliegjes te bestrijden

Sterke geuren rond broeihaarden

Rioolvliegen houden van afval, maar van sterke geuren vliegen ze weg. Azijn, citroen en kruidnagel zijn effectieve middeltjes om rioolvliegjes weg te jagen. Plaats daarom een bakje met een van deze middelen op een strategische plaats in huis. Werkt dat niet? Dan haalt u beter de grove middelen boven.

Soda en kokend water door de afvoer

De vliegjes leven van afval. De binnenkant van de sifon is een goede broedplaats voor slib, waardoor een regelmatige schoonmaakbeurt van de leidingen belangrijk is. Een natuurlijk middel om de leidingen proper te maken is met een mengsel van soda en kokend water. Spoel dit goedje door de leidingen en laat even inwerken. Spoel vervolgens grondig na met warm water en de leidingen zullen al een pak schoner zijn dan voordien.

Rioolvliegjes bestrijden met een speciale spuitbus

Er bestaan speciale sprays om rioolvliegen aan te pakken. U bestrijdt rioolvliegjes op de plekken waar de eitjes of larven zich bevinden, maar u kunt ook simpelweg uw volledige ruimte ontsmetten door de spray in alle hoeken van de kamer te spuiten. Ventileer achteraf wel zeker voldoende. Indien u de broedplaats heeft ontdekt, is het ook aangewezen om het goedje daar te spuiten.

Repareer lekken en leidingen, verwijder stilstaand water

Rioolvliegjes teren op gescheurde leidingen en lekkages. Merkt u een probleem met uw leidingen? Zorg dan dat deze snel en grondig gerepareerd worden. Wat ook kan helpen is stilstaand water verwijderen. Denk maar aan uw tuin, waar vliegjes zich voortplanten in emmers, plantenbakken en regentonnen. Verwijder het water en slib uit die opslagplaatsen en de vliegjes gaan snel op zoek naar een nieuwe broedplaats.

Krijgt u zelf de rioolvliegjes niet weg? Schakel een expert in!

Heeft u echt last van een rioolvliegenplaag en bieden bovenstaande tips geen soelaas? Maak dan een afspraak met een gespecialiseerde firma die de rioolvliegjes aanpakt op de broedplaatsen. Wilt u in de toekomst vermijden dat rioolvliegjes zich in uw leidingen en afvoeren nestelen? Schakel dan regelmatig een ruimdienst in om uw leidingen schoon te houden.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.