Waarom borrelt mijn toilet?

Het geluid van een borrelend toilet kan zowel verwarrend als verontrustend zijn voor huiseigenaren. Als je toilet borrelende geluiden maakt, kan dit wijzen op verschillende problemen in je sanitair systeem. In dit artikel duiken we in de mogelijke oorzaken van een borrelend toilet en wat je eraan kunt doen.

Mogelijke oorzaken van een borrelend toilet

Een toilet dat borrelt wijst steeds op een probleem. Daarvan mag je zeker zijn. Maar de moeilijkheid is uiteraard om te achterhalen waar het probleem zich juist bevindt.

Dit zijn alvast de meest voorkomende oorzaken van een borrelend toilet.

  1. Verstopte afvoerleiding: Een van de meest voorkomende oorzaken van een borrelend toilet is een verstopping in de afvoerleiding. Wanneer de doorgang gedeeltelijk wordt geblokkeerd, kan lucht niet vrij door de leidingen stromen, wat leidt tot het borrelende geluid.
  2. Problemen met de ontluchting: Het sanitair systeem in je huis heeft ontluchtingspijpen die helpen bij het reguleren van de luchtdruk. Als deze ontluchtingspijpen verstopt raken, bijvoorbeeld door vogelnesten of bladeren, kan lucht niet goed ontsnappen, wat resulteert in borrelende geluiden in je toilet.
  3. Lage waterstand in de toiletpot: Als er niet voldoende water in de toiletpot zit, kan dit leiden tot een onvolledige spoeling en borrelende geluiden.
  4. Problemen met het rioolsysteem: Grotere problemen met het rioolsysteem, zoals een breuk in de hoofdrioolleiding, kunnen ook borrelende geluiden in het toilet veroorzaken.

Wat moet je doen bij een borrelend toilet?

Als je toilet borrelende geluiden maakt, is het belangrijk om niet te negeren. Begin met het controleren van eenvoudige zaken, zoals de waterstand in de toiletpot. Als het probleem aanhoudt, overweeg dan om de afvoer- en ontluchtingspijpen te inspecteren op verstoppingen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een professional in te schakelen, vooral als je vermoedt dat er grotere problemen zijn met het rioolsysteem.

Neem geen risico’s met je sanitair

Een borrelend toilet kan een teken zijn van verschillende problemen, variërend van kleine verstoppingen tot grotere problemen met het rioolsysteem. In plaats van het risico te lopen op verdere schade en dure reparaties, is het raadzaam om meteen een expert te raadplegen.

Oostendse Ruimdienst heeft de nodige expertise en apparatuur om de oorzaak van het borrelende geluid snel te identificeren en een passende oplossing te bieden. Als je te maken hebt met een borrelend toilet of andere sanitair problemen, aarzel dan niet en neem contact op met Oostendse Ruimdienst. Wij zorgen ervoor dat je sanitair systeem weer optimaal functioneert.