Wanneer is een septische put verplicht?

Ons afvalwater komt terecht in de riolering of in de septische put. In sommige gevallen is het plaatsen van een septische put in uw woning of tuin zelfs verplicht. Verzuimt u hieraan, dan kan u daarvoor beboet worden. In deze blog komt u te weten waar u rekening mee moet houden.  

Wat is een septische put?

Een septische put is een grote tank die alle afvalwater opvangt. De vaste stoffen zinken naar de bodem van de tank, waar een biologisch gistingproces in werking treedt en de resten omzetten in gassen, water en slib. Het vloeibare gedeelte wordt naar de riolering afgevoerd, waarna het uiteindelijk terechtkomt in een waterzuiveringsinstallatie. Zo draagt een septische put bij aan zuiver, helder water.

Wat is het verschil tussen grijs en zwart afvalwater?

Afhankelijk van de aanwezigheid van een rioleringsnetwerk, zal uw septische put grijs en/of zwart afvalwater opvangen. Maar wat is het verschil tussen beide? Zwart afvalwater is afkomstig van uw toilet en is verontreinigd met uitwerpselen, waardoor het na verloop van tijd een zwarte kleur krijgt. Grijs afvalwater omvat al het huishoudelijk afvalwater dat niet afkomstig is van uw wc, zoals het water uit uw douche of wasmachine. Omwille van de zeepresten, slaat het water na verloop van tijd grijs uit.

Moet ik verplicht een septische put plaatsen?

Afhankelijk van de ligging van uw woning, is de plaatsing van een septische put in sommige gevallen verplicht.

Ik woon in een straat zonder openbare riolering

Is er in uw straat (nog) geen openbaar rioleringsnetwerk aangesloten? Dan woon je in een collectief te optimaliseren buitengebied en ben je verplicht om een septische put te plaatsen. Omdat de put zowel uw zwart als grijs afvalwater opvangt, moet die minimum een volume van 3000 liter bevatten.

Ik woon in een straat met openbare riolering

Is er wel een openbare riolering aangelegd in uw straat? Dan bent u niet verplicht om een septische put aan te sluiten. Let op: in sommige gemeentes is dit wél een verplichting geworden bij nieuwbouw of verbouwingen. In dat geval vangt de septische put enkel het zwart afvalwater op, dus moet de tank een volume hebben van minstens 2000 liter. Het grijs afvalwater wordt weggevoerd met de riolering. Contacteer dus zeker uw gemeente of het rioolbeheer voor de correcte informatie, want een boete wilt u te allen koste vermijden.

In welk gebied woon ik precies?

Weet u niet exact in welk gebied u woont? Op de site van de Vlaamse Milieu Maatschappij vindt u een kaart waarin u dat makkelijk nagaat. Ook de gemeente kan u verder helpen.

De prijzen van een ontstoppingsdienst variëren per firma. De ene firma hanteert uurprijzen, de andere projectprijzen. Bij een normale ontstopping schommelt de prijs tussen de €140 en de €165. Laat u de ontstopping echter aanslepen en leidt dit tot een rioolbreuk, zal u al wat dieper in uw portemonnee mogen tasten. Laat het probleem dus snel en efficiënt aanpakken door een gespecialiseerde ontstoppingsdienst en bespaar een pak geld uit.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.