Wat veroorzaakt een borrelende afvoer?

Maakt uw afvoer een klokkend geluid wanneer u het water laat wegstromen? Veel kans dat u te kampen heeft met een onderliggende rioolproblematiek. Een borrelende afvoer voorspelt namelijk niet veel goeds. Maar wat is er precies aan de hand? Een overzicht.

Een doorgezakte leiding zorgt voor een borrelende afvoer

Als u last heeft van een borrelende afvoer, is er mogelijks een probleem met het ontluchtingskanaal van uw riolering. Wanneer de liggende leiding van uw woning is doorgezakt, blijft het water stilstaan waardoor uw riool niet meer kan ontluchten. Omdat water enkel kan wegspoelen met lucht, wordt de lucht ergens anders gezocht, bijvoorbeeld in uw gootsteen of toilet. Zo ontstaat het klokkende geluid. Controleer dus eerst en vooral of uw liggende leiding intact is. Grote kans dat het probleem snel verholpen is.

Het ontluchtingskanaal is afgesloten

Soms is het ontluchtingskanaal niet (meer) aangesloten op de riolering, waardoor hetzelfde probleem als hierboven ontstaat. Een andere mogelijkheid is een probleem met uw standleiding. Die leiding voert alle afvalwater in appartementsgebouwen weg. Is de standleiding te lang, dan zijn er meer hindernissen onderweg en duurt het langer vooraleer het water is weggevoerd. Gevolg? Een borrelende afvoer. Is dat het geval, doe dan een beroep op een loodgieter.

Zware overstromingen? Mogelijks borrelt uw afvoer!

Na hevige regenval, kan het water in de stadsriolering zo hoog staan, dat uw afvalwater niet meer in de riool raakt. Daardoor kan het water niet wegstromen uit uw leiding waardoor het waterpeil steeds hoger komt te staan. In dat geval ontstaat er lucht die wil ontsnappen uit uw afvoer, wat niet enkel klokkende geluiden, maar ook vieze geurtjes veroorzaakt.

Een borrelende afvoer voorspelt verstoppingen

Is geen van bovenstaande van toepassing? Dan heeft u waarschijnlijk te kampen met een zware verstopping in uw leidingen. De verstopping verhindert dat het water doorstroomt, waardoor er opnieuw lucht nodig is. U kan de verstopping verhelpen via baking soda en azijn, of een ontstoppingsveer. Wacht hier niet te lang mee, zodat de verstopping niet escaleert.

Last van een borrelende afvoer?

Heeft u last van een borrelende afvoer? Wacht niet af, maar contacteer Ruimdienst Sanders. Ons team van vakmannen verhelpt dit heikel probleem in een handomdraai waardoor u rekent op een snelle én efficiënte service.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.