Wat zijn de verschillen tussen een aalput en een septische put?

Aalput, beerput, septische put, septische tank, gierput … allemaal putten waar huishoudelijk afvalwater naartoe stroomt. Maar wat is een aalput en wat zijn de verschillen tussen een aalput en een septische put?

Ontdek er alles over in deze blog!

Wat is een aalput?

In een aalput wordt alle vocht dat uit mest sijpelt, opgevangen en bewaard. In de landbouw gebruiken ze het woord om een ondergrondse ruimte met een rooster te beschrijven die vocht opvangt uit meststoffen. Het vocht wordt dan later hergebruikt als meststof op boerderijen.

Verder komt het begrip aalput voor als synoniem voor beerput en septische put. Ook deze putten zijn een opvangplaats voor menselijke meststoffen en huishoudelijk afvalwater, die in het eerste geval niet en in het tweede geval wel aangesloten zijn op het rioleringsstelsel.

Wat is een beerput?

Een beerput of aalput is eigenlijk gewoon een gat in de grond dat bestemd is voor afvalresten uit het toilet. De beerput is niet aangesloten op het rioleringsnetwerk en breekt het afvalwater op een natuurlijke wijze af. Het duurt bij een beerput langer om dat water af te breken, waardoor een tijdige lediging aangewezen is.

Wat is een septische put?

Een septische put daarentegen wordt onder de grond geplaatst en is aangesloten op de afvoerleidingen van de woning. Alle huishoudelijk afvalwater komt erin terecht, maar ook het toiletwater (ook wel zwart water genoemd). Deze put maakt het afvalwater zo vloeibaar mogelijk doordat de vaste delen naar de bodem zinken. Het overige water stroomt dan door naar de riolering. In de meeste gevallen is het volume van een septische put iets groter dan dat van een beerput of aalput, waardoor de lediging langer op zich laat wachten.

Hoe moet ik mijn aalput ruimen?

Wil u ongemakken voorkomen? Dan is het aangeraden om uw aalput (septische én beerput) regelmatig te ledigen. De termijn waarop u de put moet ledigen is afhankelijk van het volume van de put en het aantal inwoners. Merkt u een vieze geur in huis, loopt het water in uw afvoeren, douche of toilet niet meer makkelijk weg of hoort u een borrelend geluid uit de afvoer? Dan is het hoog tijd om uw aalput te ruimen.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.