Welke afvoerbuizen garanderen een vlotte afvoer?

Afvoerbuizen loodsen ons afvalwater naar de riolering. Een nauwgezette plaatsing en onderhoud ervan is dus cruciaal om verstoppingen in uw leidingen en vieze geurtjes in huis te vermijden. Er bestaan verschillende soorten en maten afvoerbuizen die u kan aanleggen. Maar welke garanderen nu een vlekkeloze doorstroom? Een overzicht. 

Het materiaal van uw afvoerbuizen

Meestal gebeurt de aanleg van afvoerbuizen door de aannemer of een gespecialiseerde firma. Doet u het toch zelf, houdt u beter rekening met een aantal zaken. De keuze van het materiaal is al een heel belangrijkste eerste stap. Als uw afvoer is aangesloten op uw douche of afwasbak, zal door de leidingen ongetwijfeld heet water stromen. U kiest daarom best voor een hittebestendig, dikwandig materiaal zoals PVC (polyvinylchloride). Dat materiaal is 100% waterdicht, duurzaam en vervormt niet. De gladde binnenwand garandeert bovendien een vlotte doorstroming en laat dat nu net hetgeen zijn wat u wilt. Alternatieven voor PVC zijn PP (polypropyleen) en PE (polyetheen).

De diameter van uw afvoerbuizen

De gewenste diameter van uw afvoerbuizen is afhankelijk van de aansluiting. Voor buizen die zijn aangesloten aan de centrale verwarmingsketel, rekent u best een diameter in tussen 32 mm en 44 mm. Voor de wastafel, het bad, de douche, de gootsteen en de wasmachine geldt een diameter tussen de 40 mm en 50 mm. Voor het toilet bedraagt dat een diameter tussen de 90 mm en 110 mm. Sluit u meerdere toestellen aan op deze afvoer, opteer dan altijd voor de grootste diameter.

Plaatsing van uw afvoerbuizen

U wil natuurlijk zo weinig mogelijk problemen met uw afvoer. Besteed dus veel aandacht aan een nauwgezette plaatsing, om uzelf heel wat toekomstig ongemak te besparen.

Vorm

Om uw afvoerbuizen vorm te geven, bestaan verschillende tussenstukken. Die kan u makkelijk aan elkaar lijmen met PVC-lijm of met een PCV mof. Let op: PVC-lijm droogt snel op en zit muurvast. U kan de vorm nadien dus niet meer corrigeren. Vermijd ook scherpe bochten van 90°, maar opteer voor twee bochten van 45°. Zo voorkomt u toekomstige verstoppingen.

Plaatsing

Monteer eerst de sifon om de rioollucht tegen te houden en eventuele vetten op te vangen. Verbind hieraan de afvoerbuizen en plaats ze in een gelijkmatige helling. De norm is 1 centimeter per meter. In volle grond moeten afvoerbuizen altijd gestabiliseerd worden met zand, cement of breekzand. Zo voorkomt u verzakkingen van de afvoer.

Oostendse Ruimdienst Sanders helpt u snel verder

Bent u woonachtig in Oostende en ondervindt u last van een verstopping of een volle put? Nood aan expertise om een lek op te sporen of een periodiek onderhoud van uw afvoerleidingen? Met meer dan 35 jaar ervaring op de teller is het gedreven team van de Oostendse Ruimdienst Sanders uw professionele partner voor ontstoppingen, ruimingen en rioolinspectie. Onze rode tankwagen rukt uit in Oostende, Brugge, kust en omgeving om problemen bij particulieren, ondernemingen en openbare instellingen te verhelpen.