Hoe je sanitaire installatie achterlaten wanneer je op reis vertrekt?

Op reis gaan is altijd een spannend avontuur, maar voordat je de deur achter je dichttrekt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis in goede staat achterblijft. Een van de vaak over het hoofd geziene aspecten is de sanitaire installatie. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je bij terugkomst geen onaangename verrassingen tegenkomt.

Sluit het hoofdwater af

Dit is wellicht de belangrijkste stap. Door het hoofdwater af te sluiten, voorkom je mogelijke lekkages terwijl je weg bent. Dit kan je veel geld en stress besparen bij je terugkeer.

Laat de leidingen leeglopen

Nadat je het hoofdwater hebt afgesloten, open je alle kranen in huis om het resterende water uit de leidingen te laten lopen. Vergeet ook niet om de toiletten door te spoelen.

Zet de boiler uit

Als je voor een langere periode weggaat, is het een goed idee om de boiler uit te schakelen of op de vakantiemodus te zetten. Dit bespaart energie en vermindert het risico op oververhitting of lekkage.

Controleer op lekken

Voordat je vertrekt, is het een goed moment om je huis te controleren op eventuele kleine lekken. Repareer deze indien nodig of schakel een professional in.

Reinig de afvoeren

Giet een mengsel van azijn en heet water door de afvoeren om ze schoon te maken en eventuele opbouw van resten te verwijderen. Dit helpt om nare geurtjes te voorkomen bij je terugkeer.

Leeg de wasmachine en vaatwasser

Zorg ervoor dat je de wasmachine en vaatwasser leegmaakt en de deuren op een kier laat staan. Dit voorkomt de vorming van schimmel en nare geurtjes.

Als je een goede buur of vriend hebt, vraag dan of ze af en toe je huis kunnen controleren, vooral als je voor een langere periode weg bent. Ze kunnen eventuele problemen vroegtijdig opmerken en actie ondernemen.

Conclusie: Een zorgeloze vakantie begint thuis

Door de nodige voorbereidingen te treffen voordat je op reis gaat, kun je met een gerust hart genieten van je vakantie. Het kost misschien wat extra tijd, maar het is de moeite waard om bij thuiskomst een huis in perfecte staat aan te treffen. En mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch problemen ondervinden met je sanitaire installatie bij je terugkeer, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Veilige reizen en geniet van je vakantie!